Broušený křišťál

Křišťál je mnohem třpytivější, zvučněji rezonující a odolnější než i nejlepší sklo, protože jeho složky jsou ušlechtilejší. Český křišťál například podle zákona obsahuje minimálně 24% oxidu olovnatého PbO. Kvalitu křišťálu ovlivňují i výrobní metody a tedy nejen že jsou velmi pečlivě vybírány vstupní materiály, ale každý stupeň výrobního procesu je přísně kontrolován.

Jen si představte, že než vznikne předmět z křišťálu, je to v podstatě pouze směs křemičitého písku, uhličitanu draselného a oxidu olovnatého. Tyto suroviny se taví ve speciálních kelímkových pecích při teplotě kolem 1500°C . A zde dochází k té magické přeměně, kdy vzniká hmota roztaveného křišťálu, která se pak obratně nabírá, vyfukuje a tvaruje, aby se z ní o několik minut později stala sklenice, váza nebo třeba mísa. Nejelegantnější kusy se dodnes vyrábějí ručně tak jako v minulosti.

Vyhledávání podle parametrů
  • Předchozí
  • 1
  • Předchozí